Publicado en General

Yoga Day 21 juny 2017

Al 2014, les Nacions Unides van proclamar el 21 de juny com a Dia Internacional del Ioga, o «Yoga Day» a través de la resolució 69/131 .

I és que el ioga és una pràctica externa i interna, física, mental i integral, que data de milers d’anys. Ioga, és meditació. Segons els ioga sutras 1.2, la definició de ioga és योग: चित्त – वृत्ति निरोध : ( yogaḥ citta – vṛtti-nirodhaḥ) és la cessació de les fluctuacions de la ment, exactament igual que la meditació. En concret, m’agrada molt aquesta definició de Desikachar: «ioga és l’habilitat de dirigir la ment exclusivament cap a un objecte i sostenir aquesta direcció sense cap distracció.» Perquè no es tracta de no pensar, com creu molta gent, sinó a no saltar de pensament en pensament. Dit d’una altra manera, decidir en què vols concentrar la teva atenció. O sigui, mindfulness.

És curiós saber com la ciència va corroborant els efectes que el ioga aporta des de fa milers d’anys. El Mindfulness, o sigui la meditació i la consciència plena, que el ioga preconitza des de sempre, s’ha demostrat científicament com una eina molt potent en molts àmbits de la vida: concentració, centrar-se en allò que s’està fent, millora en el rendiment i en les capacitats laborals, autoestima, respecte cap a les pròpies capacitats i les dels altres… etc.

I de la part física, què dir? Només cal veure com alguns ioguis i ioguinis es conserven físicament forts i àgils, com la Tao Porchon-Lynch. Ella diu que no hi ha res que no puguis fer.

Aquest any, el tema del Yoga Day és «Ioga per a la salut». Realment tenir consciència, dirigir l’atenció a allò que vols, i tenir flexibilitat, força i control corporal és garantia de tenir la millor salut que cada cos pot assolir. No vol dir que tothom sigui Tao Porchon-Lynch fins als 98 anys que té ara, sinó que tindrà la millor salut que aquella persona pot tenir, en funció de la seva genètica, la seva alimentació, el seu son, i la seva calma i contentament interiors. En definitiva, segons l’equilibri que sigui capaç de portar. No és una carrera, ni un objectiu, arribar a «ser» Tao Porchon-Lynch, sinó que l’objectiu és arribar a ser la millor versió de tu mateix o de tu mateixa.

Deia Gandhi que la felicitat és que el que dius, el que penses i el que fas estiguin en sintonia. El ioga pot contribuir a la felicitat plena, que, per a mi, és el que en ioga s’anomena santosha, que es pot traduir com «contentament», o «satisfacció». I no es tracta de conformar-se amb allò que es té, sinó acceptar allò que tens i, si cal, anar més enllà.

Quan alumnes em pregunten: quin tipus de ioga fas a les teves classes? Responc el que m’han respost pràcticament tos els professors que he tingut: «ioga és un«. Sí que és cert que hi ha diferents maneres d’aproximar-s’hi, però només sabràs si et convé, si véns i ho proves.

 

Autor:

Estudiante de la vida. Apoyo a las mujeres. Yoga. Meditación. PNL. Familia.